Φαντάσου την Πόλη: Αίγινα 2013

FANTASOYAEGINA2013.LOW

Η ομάδα Aegina Rising, με γνώμονα την ανάγκη βελτίωσης της εικόνας του δημόσιου χώρου, στοχεύει στην διοργάνωση μίας έκθεσης στα πρότυπα που θέτει η ομάδα Φαντάσου την Πόλη, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2013. Οι στόχοι της διοργάνωσης αυτής είναι πολύπλευροι:

  • Να αξιοποιήσουμε και να δραστηριοποιήσουμε την υπάρχουσα δυναμική των δεκάδων μελετητών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Αίγινα, ή δραστηριοποιούνται και καινοτομούν στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χωράς ώστε να παρουσιαστούν προτάσεις και ιδέες για την διαχείριση δημοσίων χώρων,
  • Να ανοίξει ένα δίαυλο διαρκούς επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών κατοίκων της Αίγινας και των μελετητών εξειδικευμένων ειδικοτήτων: χωροταξίας, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικού σχεδιασμού, καλών τεχνών, διακόσμησης κ.α. ,
  • Να προβληματίσουμε, να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τους κατοίκους της Αίγινας να ασχοληθούν με τις συνθήκες του αστικού τοπίου, να διαπραγματεύονται νέες ιδέες και δημιουργικές προτάσεις, τόσο περί του δημοσίου χώρου, όσο και περί του εξωτερικού ιδιωτικού, ο οποίος επηρεάζει τον δημόσιο,
  • Να ανοίξει ένας δημιουργικός και γόνιμος δημόσιος διάλογος γύρω από μείζονα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας χωροταξικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος,
  • Να αναδειχθούν καινούργια ζητήματα και προβληματικές γύρω από τις σύγχρονες ανάγκες της ζωής σε ένα αστικό περιβάλλον όπως της Αίγινας.

Η ομάδα «Imagine the City»

H ομάδα ImaginetheCity είναι ένα σχήμα συνεργασίας μεταξύ ατόμων και φορέων, που δραστηριοποιείται από τον Οκτώβρη του 2009 και λειτουργεί ως ένα Thinktank (δεξαμενή σκέψης), μέσα στο οποίο επινοούνται, αναπτύσσονται και υποστηρίζονται δράσεις για την εικόνα και την κουλτούρα των ελληνικών πόλεων. Η ρήση που μας εμπνέει είναι «Η πόλη είναι αυτό που είναι, γιατί οι πολίτες είναι αυτό που είναι.» του Πλάτωνα. Διαπραγματεύεται την αρχιτεκτονική για τον δημόσιο χώρο και τα δημόσια έργα, στοχεύοντας παράλληλα στην συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Οι εκθέσεις «Imagine the City»

 Οι εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη» έχουν ως στόχο να ανοίξουν έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στους πολίτες, την κοινότητα των μελετητών και δημιουργών και τους τοπικούς φορείς.  Αναγνωρίζοντας την δυναμική και τα οφέλη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας των μελετητών, της συμμετοχής και της συνεργασίας των πολιτών, της εξωστρέφειας και της σύνθεσης της γνώσης και των ιδεών, ένα ανοιχτό δίκτυο ανθρώπων συντονίζει δραστηριότητες και παρατηρεί τις δυνατότητες της αστικής αναγέννησης στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

 

Ο σκοπός του ImaginetheCity είναιη ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου και η αστική αναγέννηση των Ελληνικών πόλεων. 

 

Οι εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη» πραγματοποιούνται στις ελληνικές πόλεις και αφορούν:- στην παρουσίαση προτάσεων ανάπλασης του αστικού τοπίου (εργασίες, μελέτες, σχέδια, μακέτες, υλικό έρευνας) της εκάστοτε πόλης και- σε ένα σύνολο παράλληλων εκδηλώσεων (διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, δρώμενα).

 

Μέσα από τις εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη» οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να αντιληφθούν τις δυνατότητες βελτίωσης της εικόνας και της ποιότητας ζωής της πόλης και να οραματιστούν την πόλη τους.

 

 Οι προτάσεις ανάπλασης στις πόλεις που αφορούν, προκύπτουν από την συγκέντρωση υλικού που αναπτύσσεται από φοιτητές και ερευνητές στα πλαίσια των εργασιών τους μέσα σε δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ακόμα και του εξωτερικού ή επαγγελματίες σχετικών κλάδων στα πλαίσια κοινωνικής ευθύνης και προβολής του έργου τους. Πρόκειται για προτάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης, πολιτιστικής, τουριστικής, περιβαλλοντολογικής σημασίας, ανάλογα με το πλαίσιο εκπόνησης των εργασιών.

 

Οι παράλληλες εκδηλώσεις αναπτύσσονται ειδικά για την εκάστοτε πόλη στοχεύοντας στην διάδοση πληροφορίας, νέας γνώσης και αντιλήψεων προς την κοινωνία των πολιτών. Μεθοδεύεται η αποδέσμευση επιστημονικής και επαγγελματικής γνώσης αντικειμένων που πραγματεύονται θέματα αστικής ανάπλασης, ανάπτυξης και αναγέννησης των πόλεων.Παράλληλα αναδεικνύονται πτυχές της πόλης, τοπικά δεδομένα, θέματα, αφορμές και ανθρώπινο δυναμικό, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των παιδιών και των νέων στις δυνατότητες μεταμόρφωσης του αστικού τοπίου.

 

Η διοργάνωση των εκθέσεων «Φαντάσου την πόλη» πραγματοποιείται από τοπικές πρωτοβουλίες με την συνεργασία της ανοιχτής ομάδας συντονισμού του ImaginetheCity η οποία παρέχει εργαλεία, τεχνογνωσία και υποστήριξη, από το δίκτυο όλων των σχετικών πρωτοβουλιών στις ελληνικές πόλεις.

 

www.imaginethecity.gr